Do góry

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
...

XIV Liceum Ogólnokształcące w Krakowie

 Wielkanoc w Polsce –

czy znasz świąteczne potrawy w różnych rejonach Polski?

 Przed nami tuż, tuż oczekiwane Święta Wielkiej Nocy. Niestety Pandemia nie odpuszcza, znowu będziemy zmuszeni spędzić je inaczej niż dotychczas. Ale mimo, że ograniczymy spotkania rodzinne nie znaczy to, że zrezygnujemy z „pyszności” wielkanocnego stołu.

 

Wielkanoc to czas, w którym na polskich stołach królują przede wszystkim najpopularniejsze tradycyjne świąteczne potrawy, takie jak gęsty żur, kiełbasa (zwykle biała) na ciepło, szynka wędzona w jałowcowym dymie, ćwikła z chrzanem, pieczone mięso, wędliny, lukrowane baby wielkanocne, mazurki, pascha, kołacze i serniki (przekładańce). Nie znaczy to jednak, że świąteczne menu w całym kraju wygląda dokładnie tak samo.

A więc przypatrzmy się co je się na Wielkanoc w różnych rejonach Polski - wystarczy kliknąć w   link. 

 

Copyright © 2021 High School Rights Reserved.

Oferta edukacyjna 2016/2017