Do góry
Warsztaty chemiczno - spożywcze
W pierwszy dzień wiosny, tzw. Dzień Wagarowicza, uczniowie z klas trzecich o profilu biologiczno-chemicznym pod opieką nauczyciela chemii, Pana Juranda Sęka uczestniczyli w fascynujących warsztatach na Wydziale Technologii Żywności w ramach Dnia Otwartego Uniwersytetu Rolniczego.
Uczniowie mogli z bliska zobaczyć, jak przebiega proces powstawania piwa, wzięli udział w analizach mikrobiologicznych dotyczących oglądania pod mikroskopem pleśni szkodliwych, jak i pożytecznych. Uczniowie byli uczestnikami wykładu na temat zasad savoir-vivre przy stole, dokonali analizy składu swojego ciała na specjalnej wadze, a na koniec zaliczyli efektowne warsztaty na temat chemicznych właściwościach pierwiastków występujących w ciele człowieka. Pomiędzy zajęciami mieli okazję zapoznać się z nowoczesnymi laboratoriami chemicznymi, poznać zasady funkcjonowania uczelni, porozmawiać ze studentami, a także poznać sztukę rzeźbienia owoców, spróbować owoców liofilizowanych czy brownie z buraka.
Pogoda wyjątkowo dopisała, a Dzień Wagarowicza był bardzo udany